Când vine sezonul rece, vine și pofta de deserturi calde care să te îmbie cu tot felul de arome, iar noi ne-am gândit la mere coapte cu topping din brânză calcică pentru copii.
Mai tineți minte când eram mici și ne făcea bunica mere coapte pe sobă ? Această tradiție culinară este profund înrădăcinată în cultura românească, mai exact în stilul de viață rural, evocând amintiri din copilărie și confortul iernilor la gura sobei. Pe soba încălzită, merele erau așezate direct pe plită sau într-o tavă, iar căldura blândă le transforma într-un desert moale și dulce. Merele erau înțepate cu o furculiță pentru a preveni crăparea sau li se scotea cotorul și se umpleau cu miere, nuci sau scorțișoară, adăugându-le o notă festivă.
Suntem convinși că această tradiție continuă în multe dintre casele voastre, chiar dacă soba a fost înlocuită de cuptorul modern, deoarece oferă o amintire plăcută din copilăria voastră.
Dacă doriți să le pregătiți și voi copiilor voștri desertul preferat al iernilor de odinioară, vă inspirăm cu această rețetă de mere coapte, cu un ”upgrade” delicios: topping din cremă de brânză calcică, iaurt grecesc și puțină miere. Prin coacere, zaharurile naturale din mere ies în evidență, oferindu-le un gust dulce și o textură plăcută, fără a fi nevoie de zahăr adăugat. În plus, este un desert sățios și ușor de digerat pentru copii.
Descarcă rețeta
INGREDIENTE
2 mere
144g brânză calcică Igluul de lapte
20g iaurt grecesc
miere
scorțișoară
nuci
merișoare
MOD DE PREPARARE
Taie merele în jumătăți, apoi scoate-le cotorul. Așază-le într-o tavă, adaugă câte o bucățică de unt pe fiecare măr, puțină scorțișoară și pune-le în cuptorul preîncălzit la 190 de grade, pentru 20 de minute.
Pregătește topping-ul: pune brânză calcică Iguul de lapte împreună cu iaurtul grecesc și o linguriță de miere și amestecă cu un blender până obții o cremă.
Așază merele pe o farfurie, ornează cu crema de brânză, apoi adaugă deasupra câteva nuci mărunțite și câteva merișoare.